Makeup brands - Sephora

Naturlige produkter …min bare!

 photo natur1024x505_zps81b19145.jpg

De seneste år har naturlige eller økologiske produkter og ingredienser været fortrukket blandt mange forbrugere – men hvorfor egentlig? Fordi det lyder grønnere? Fordi vi tror det er sundere for vores krop? Eller måske er det blot et holdnings-spørgsmål i forhold til naturen som vi skal passe på? Her får I lige min mening – og gi’ endelig gerne jeres tilkende…

Naturlige ingredienser er i bund og grund kemiske forbindelser udvundet fra naturen, dvs. planter og dyr. Syntetiske ingredienser er kemiske forbindelser lavet i et laboratorium. En kemisk forbindelse er helt lavpraktisk en sammensætning af atomer, f.eks. er vand sammensat af to brint-atomer og ét ilt-atom, nemlig H2O, så det er altså ikke noget at være bange for. Ofte bliver kemi eller kemiske forbindelser tænkt som noget skidt når vi snakker kosmetik, men faktisk er det jo det hele vores verden er bygget op af og det er jo ganske naturligt.

Hvad mange fejlagtigt tror, så er naturlige ingredienser ikke bedre end de syntetiske – tværtimod! Når man f.eks. udvinder planteekstrakter så får man et koncentrat som ofte er flere tusinde gange stærkere end hvad de faktisk er naturligt i planten. Disse koncentrater ved vi mennesker i bund og grund ikke meget om, vi ved ikke hvordan de er sammensat og desværre giver mange af disse ekstrakter og æteriske olier anledning til allergi i langt større grad end syntetiske fremstillede parfumer og lignende. I de syntetiske ingredienser ved man jo netop hvad man har sammensat for at få den specifikke forbindelse og den kan man selv styre. Naturlige ingredienser er altså ikke bedre for din krop, de er faktisk værre.

De to største allergi syndere i kosmetik er konserveringsmidler og parfume. Producenterne behøver blot at skrive perfume, fragrance eller aroma på ingredienslisten og vi ved derfor ikke hvilke duft-stoffer der er i produktet. Dog er der en liste på 26 parfume-stoffer (snart udvidet til over 100) som ved lov skal skrives på ingredienslisten fordi disse er allergene. Disse stoffer er i vid udstrækning de naturlige ingredienser. Der er også et eksempel med konserverings midlerne parabener, som så mange er ubegrundet bange for. Netop for at fjerne parabener (fordi forbrugeren ikke vil have det) og gøre produkterne “grønnere” har flere producenter erstattet parabener med de naturlige planteekstrakter som også har en konserverende effekt. Dette gør jo ikke ligefrem det hele bedre!

Økologi er lidt en anden sag – pas på ikke at forveksle det med organisk. På engelsk bruger man både “organic” for organisk og økologisk, det er vigtigt at vide. Organisk betyder egentlig bare at et stof indeholder de to grundstoffer karbon og hydrogen, altså C og H. Derfor er f.eks. vand per definition ikke et organisk materiale. Økologi er noget helt andet, økologiske ingredienser er dyrket uden brug af pesticider og anden kunstgødning. Det betyder også at man ved økologiske ingredienser kan være uheldig at produktet indeholder spor af f.eks. mug. Økologiske produkter er heller ikke bedre for kroppen, blot for naturen, men den er der taget højde for i lovgivningen. Økologi er og bliver en holdning – noget som jeg ikke kan tage stilling til på jeres vegne, men personligt er det ikke noget jeg ligefrem vil gå efter.

Så hvad tænker I egentlig om naturlige produkter og ingredienser? Er det f.eks. vigtigt at et produkt har det økologiske ECOCERT certifikat? Jeg vil gerne være helt klar i mælet og fortælle jer at jeg absolut ikke mener at naturlige og økologiske produkter er bedre – tværtimod!

// Rikke

18 kommentarer

 • Chanette J

  Jeg holder også stor afstand til de naturlige hudpleje produkter, for synes ofte de dufter stærkere end de kunstige. Nærmest overvældende meget, så ens næse næsten falder af. Der udover er mange blevet lidt for hysteriske af al den debat om det naturlige og det syntetiske.
  Så synes jeg det er vigtigere at fokusere på det man indtager, og det er mere af hensyn til miljøet. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du har helt ret i den stærke lugt – og hvem gider dufte af f.eks. stærk birketræ?! 🙂 Hehe… Og også helt enig om din kommentar med hysteri og at det måske i virkeligheden er fødevarerne vi bør rette vores opmærksomhed! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chanette J

   Lige præcis! Og hopper på vognen med de andre, efter at have læst deres udmeldelser: jeg slår også ud ved brug af de naturlige produkter – får en allergisk lignende reaktion på huden. Og jeg er umiddelbart ikke allergiker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Chanette!
   Jeg synes det er super fedt at læse din og alle de andres udmeldinger om naturlige ingredienser – specielt når det nu understøtter min pointe så godt! Jeg selv slår ikke ud for naturlige ingredienser, men jeg mener bare at det er skørt, når folk nu så gerne vil have det fordi de desværre tror det skulle være bedre! Tak for din kommentar… 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg går ikke så meget op i om mine produkter er øko, naturlige, hvad vi nu skal kalde dem. Det er nemlig ofte dem, jeg oplever, at jeg reagerer på – enten i form af rødme, knopper, kløe eller endda uren hud. De fleste produkter i den gruppe stresser simpelthen min hud.
  I stedet går jeg efter milde produkter, helst de uparfumerede. Så er min hud lidt gladere!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er “sjovt” at læse at det jo netop er de produkter du slår ud for – det understreger netop hvad jeg mener! Mange tak for dén kommentar! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kian

  Tror du har ret. Kemien kan styres, det kan naturen ikke. Dermed ikke sagt at vi bare skal vælge med hovedet under armen, vi skal være kritiske forbrugere.

  Og ja man kan være allergisk over for noget naturligt. Jeg kan f.eks. ikke tåle karmin. Det er et rødt farvestof fra nogle små kaktus lus. Det bruges i en del make up, men også i mad f.eks. røde pølser.
  Heldigvis er det “kun” på huden jeg ikke kan tåle det…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Jeg går ikke så meget op i om det har ECOCERT certifikat eller ej.

  Som så mange andre, har jeg også opdaget, at økologi inden for kosmetik er bedre! Parfumestofferne er ekstrem kraftige så jeg kan slet ikke holde ud at bruge det!
  Jeg har faktisk aldrig reageret med udslæt eller allergi over for noget – men da jeg prøvede det “naturlige” hudpleje, skal jeg da love for, at min hud reagerede!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er virkelig “sjovt” og “fedt” at læse – forstå mig ret – at det netop er det naturlige flere af jer slår ud overfor! Det sætter netop en stor fed streg under hvad det faktisk er jeg så gerne vil med det her indlæg – at sætte fokus på at naturlige ingredienser ikke nødvendigvis bare er så fantastiske! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

   Der skulle stå:
   Økologi inden for kosmetik er IKKE bedre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ud fra resten af din kommentar havde jeg gættet at det måtte være en taste fejl… 😉 Men tak for rettelsen!! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Matilde

  Jeg synes godt nok jeg skulle holde tungen lige i munden, da jeg læste dette, men jeg synes det er super fedt at der i ny og næ, kommer disse lidt mere tekniske indlæg:-)
  Jeg er i dette indlæg i hvert fald blevet overbevist om alt den snak om hvor godt økologi er, og hvor dårligt f.eks parabenaer er, ikke nødvendigvis er gældende indenfor huden og kosmetik!
  Tak for at dele din viden med os Rikke:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, det kan nogle gange godt være svært at læse når en ivrig blogger kommer i gang 😉 Desuden er det heller ikke let at læse noget hvor man forventer der står noget helt andet – fordi det er jo stik modsat af hvad man ellers hører og læser! Hvor er det skønt at læse at det rammer plet – det er lige netop det jeg så gerne vil… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina Christensen

  Jeg syntes, der er kommet mange “snydemærker”, der reklamerer med, de er unden parfume, parabener o.lign., men som i stedet for “bare” er blevet fyldt med div. olier, der dufter, og som bruges i parfumeindustrien, eller nogle af de planteudtræk du beskriver. Det tror jeg bestemt ikke, er godt for huden! Jeg ville gerne ha’ parabenerne tilbage, pga. jeg er træt af, et produkt ikke kan holde sig mere end 6 mdr. Tak for en god blog (Y)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Præcis… Selvom der står uden parabener eller uden parfume kan man faktisk ikke være sikker på at det er uden – og specielt det med planteekstrakter der så i stedet er i for at konservere eller give duft!! Det er ret synd – som du selv skriver…
   Men hvor er det skønt at du efterlyser parabenerne – dem er jeg nemlig også 100 % for at få tilbage på markedet igen som de før har været!! Og mange tak for deltagelsen i debatten – det er skønt når jeg ikke bare lirer en monolog af! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er helt enig med dig i, at en del makeup- og skønhedsproducenter misbruger forbrugerens tillid, ved at kalde deres produkter ‘pure’, ‘green’ eller som du skriver ‘organic’. Men jeg tror ikke, at du har gjort din research godt nok.
  Du skriver, at mange er ubegrundet bange for parabener i kosmetiske produkter. Sagen er dog den, at der er stor forskel på de parabener, der bliver brugt. Der er en gruppe parabener, som man med stor sandsynlighed ved har en hormonforstyrrende effekt – derfor har EU forbudt producenter at bruge en bestem gruppe af disse parabener. Der er udover de forbudte parabener en lang række andre parabener, der stadig er under mistanke for at være hormonforstyrrende.

  Med hensyn til æteriske olier, der ofte udgør duften i naturlige produkter, så er det ikke korrekt, at man ikke ved, hvordan de er sammensat. Da syntetiske parfumestoffer blot er en laboratorieskabt udgave af de naturlige parfumestoffer, ved mennesker udmærket, hvad disse er sammensat af. Kroppen reagerer derfor ens på de allergene stoffer i parfume, om de er naturlige eller syntetiske.

  Nogle konventionelle produkter indeholder også farvepigmenter med tungmetaller, der kan skade nervesystemet, reproduktionsevnen og er kræft- og allergifremkaldende.

  Derudover har der været en del debat om cocktail-effekten af indholdsstofferne i meget kosmetisk, da de syntetiske stoffer oftest bliver testet hver for sig og ikke i den forbindelse, de indgår i produkterne.

  Hvis du interesserer dig for emnet, er forbrugerkemi.dk en god side 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lærke!

   En spænende debat du nu sætter gang i – en jeg ikke kan holde mig fra for jeg er nemlig uenig i flere af de ting du skriver! 🙂 Er i øjeblikket i gang med min kandidat afhandling omkring kosmetik branchen så jeg sidder med hovedet dybt begravet i videnskabelige artikler.

   Jeg er enig i at producenterne på en måde misbruger forbrugernes tillid – som jeg ser det er det mere en “ond cirkel” fordi NGO’erne blæser f.eks. almuminium i deodoranter op til noget stort, så vil forbrugeren ikke have det og for at producenterne kan sælge deres produkter bliver de nødt til at gøre noget ved det! Men ja – det er jo umuligt at sige, hvis skyld det i virkeligheden er for alle ledene forstærker jo hinanden!

   Du har ret i at mange parabener er forbudte – de parabener jeg taler om er naturligvis de fire der er godkendt til brug i kosmetik og i mad af EU kommissionen som Danmark hører under. Methyl, ethyl, butyl og propyl paraben er de fire parabener med korteste carbon-kæder og er dermed de parabener som ligner det naturlige kvindelige hormon østrogen mindst muligt. Primært butyl og propyl paraben har været under en del kritik fordi at nogle gamle undersøgelser har antydet at de kunne være kræftfremkaldende. Dette er imidlertid ikke tilfældet – faktisk parabener et af de ingredienser som har været brugt i længest tid til koservering af kosmetik (over 70 år) og er dermed også gennemtestet og undersøgt af mange. Så der er altså ingen belæg for at de skulle være skadelige i de små mængder som de nu en gang bliver brugt i. Faktisk er sådan noget som jordbær og blåbær meget værre – og aller værst er måske sådan noget som p-piller, som indeholder hundredvis af gange flere parabener end kosmetik. Jeg vil meget hellere købe et produkt der er konserveret med parabener for de er nogle af de mindst hud-irriterende og mest sjældne tilfælde af allergi sammenlignet med andre konserveringsmidler – de fleste er minimum tre gange mere allergene.

   Det jeg mener med æteriske olier er at det kan være vanskeligt at vide hvad olierne indeholder fordi man jo ikke selv har fremstillet dem. Det afhænger både af hvordan de er vokset, hvordan de er høstet og ikke mindst hvor rene olierne er – der kan være spor i disse olier af andre stoffer. I det hele taget er det jo koncentrater som er langt mere stærke end hvad der er naturligt i én plante. Uanset hvad der er korrekt her, så ændrer det ikke på at det er disse stoffer, sammen med konserveringsmidler (herunder IKKE parabener) som er de absolut mest allergi-fremkaldende stoffer.

   I forhold til farvestoffer, så taler jeg kun om farver indenfor kosmetikken, som ikke er et problem. Kun med undtagelse af hårfarve som er en helt anden kategori, som jeg desværre ikke har tilstrækkelig indsigt i til at kunne sige noget sikkert om.

   Cocktail-debatten og også super vigtigt – men der bør man nok kigge i et meget større perspektiv, her mener jeg på alt hvad der omgiver os i vores hverdag, i hjemmet, på arbejdet og i vores fødevarer. F.eks. er et konserveringsmiddel som MI, også kaldet Kathon, eller kombinationen MCI/MI først nu rigtig taget fart på og været skyld i et hurtigt voksende antal allergiske tilfælde overfor dette stof. MI er indeholdt i f.eks. maling og mange andre ting vi omgiver os med, men fordi det nu ovenikøbet også findes i kosmetik bliver man efterhånden udsat for så store koncentrationer at kroppen til sidst siger fra med en allergisk reaktion. Så det er det stor billede jeg mener man bør kigge på i forhold til cocktail-effekt!

   I forhold til siden forbrugerkemi.dk så bliver den desværre ikke opdateret længere og jeg har desværre op til flere gange tidligere fundet misvisende og direkte forkerte informationer netop på denne side – så jeg vil aldrig anbefale nogen at tro på hvad de skriver. Til gengæld synes jeg at en side som f.eks. Astma-Allergi.dk er meget brugervenlig og retvisende i forhold til vad der faktisk er bevist og ikke er. 🙂

   Det er alt sammen en meget spænende debat, som jeg elsker at tage del i – desværre er der bare så meget misvisende information. Derfor holder jeg mig primært til videnskabelige artikler og læser flere af dem for at sikre mig at der er flere der siger det samme føre jeg stoler på det. Desuden trækker jeg på en metodisk flerhed i min afhandling af både videnskabelige artikler, bøger, læger, forskere og producenter.

   Men ja, det korte og det lange er egentlig at jeg ikke selv går op i det på den måde at jeg handler efter det, personligt synes jeg egentlig bare at forbrugerne skal stole på vores, vel regulerede lovgivning! 🙂 Måske lige med undtagelse af MI, men ellers, så vil jeg ikke gå så meget op i det… Synes blot det er spænende fordi forbrugerne generelt er så bange desværre… 🙂

   Tusind tak for din kommentar Lærke! Det er så skønt med lidt debat… 🙂

   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Makeup brands - Sephora