Anastasia Beverly Hills Lustrous Lip Gloss Set

Myter om kosmetik og graviditet/amning

2015-05-18-10-56-46Foto: min søn på 3 uger (2015) ved Fotograf Erling Jørgensen

Jeg har efterhånden flygtigt nævnt det nogle gange her på bloggen; jeg er gravid igen og er cirka 24 uger henne nu. Min graviditet og alle de “gode” råd, forbud og pegefingre man får i relation til kosmetik (og meget andet) giver netop anledning til dagens indlæg.

Jeg kan som bekendt godt lide at ruske lidt op i folk og den forståelse mange har af kosmetik. Ofte bygger holdninger og meninger desværre slet ikke på valide kilder, men er noget producenterne og medierne har skabt. Derfor vil jeg gerne aflive nogle af de mest hyppige myter, samt svare på de spørgsmål som jeg får en del af her på bloggen – og selvom man ikke er gravid eller ammer kan man altså stadig sagtens læse med.

Myte: Man skal være ekstra forsigtig med hvad man bruger af kosmetik når man er gravid!
Nej – køber du kosmetik i Danmark eller indenfor EU gælder den samme kosmetikforordning, som reguleres af professionelle eksperter på området. I forordningen står der:

Et kosmetisk produkt skal være sikkert for menneskers sundhed, når det anvendes under normale betingelser eller under betingelser, som med rimelighed kan forudses.

Dette gælder altså alle forbrugere – også gravide og ammende!
Kosmetik ændrer sig hele tiden, nye ingredienser på markedet og øget brug eller koncentrationer heraf. Derfor reguleres lovgivningen naturligvis også løbende. Der fortages risikovurdering af de ingredienser som man mistænker for eksempelvis at være hormonforstyrrende eller allergene af professionelle eksperter på området.

Myte: Der findes hormonforstyrende stoffer i kosmetik, hvilket er ekstra farligt for gravide!
Der findes stoffer som i sin rene form kan være hormonforstyrrende – disse er naturligvis ikke lovlige at bruge i Danmark og EU og hvis de må bruges er det med en grænse for koncentrationen af det pågældende ingrediens således at det kan bruges sikkert i kosmetik.

Når tilladte koncentrationer skal reguleres og vurderes, foretager man en beregning af sikkerhedsmarginer baseret på et niveau, hvor der ikke observeres skadelige virkninger og man tillader kun niveauer, der er 100 gange mindre end dem, hvor man ikke har set nogen effekt. Så der er altså tale om en temmelig høj sikkerhedsfaktor. Derfor – igen, ingen grund til at bekymre sig.

Myte: Man skal undgå parfume og produkter med parfume når man er gravid!
Hvis du er en del af de 4 % danskere som er parfumeallergikere, ja – så skal du naturligvis undgå de parfumestoffer du ikke tåler som sædvanligt. Der er dog intet der tyder på at parfume går ind og påvirker dit barn og derfor ingen grund til at ændre dine parfume-vaner. Ønsker du alligevel at undgå parfume er det derfor kun for din egen skyld – måske din lugtesans har ændret sig lidt og ikke kan klare al den parfume duft længere?!

Myte: Man må ikke bruge neglelak når man er gravid!
Neglelak er et af de produkter jeg oftest hører gravide undgår fordi de ofte indeholder toluen, formaldehyd, DBP, og camphor. Ydermere er mange bange for at bruge neglelakfjerner med acetone. Præcis som med parfume er der dog intet der tyder på at disse stoffer går ind og påvirker dit barn. Desuden tager lovgivningen naturligvis højde for de mange gravide, som allerede skrevet under den første myte, og derfor er der altså ingen grund til bekymring.

Myte: Man må ikke farve hår når man er gravid!
Hårfarve er lidt en kategori for sig selv og jeg troede faktisk i lang tid (også under min første graviditet i 2014) at hårfarve kunne være skadeligt for barnet. Dette er der dog ikke noget der tyder på – ligesom med neglelak og parfume skulle hårfarve ikke påvirke barnet, selv hvis man farver hår flere gange i løbet af graviditeten.

Der er dog lavet en anbefaling til gravide frisører; de bør bruge handsker når der arbejdes med hårfarve – ydermere anbefales det at undgå at stå i dampene i længere tid af gangen da dette antyder en minimal risiko.

 

Når alle disse myter nu er aflivet, så er det vigtigt for mig her til sidst at pointere at kosmetik og lægemidler altså ikke er det samme. Der er mange præparater som man skal undgå at bruge når man er gravid, enten fordi man ikke kender effekten på gravide eller fordi der er en reel risiko ved brugen heraf. Derfor – spørg altid din læge til råds når dit spørgsmål omhandler lægemidler!

Læs også mit indlæg om generelle kosmetik myter, parfumeallergi og hvorfor det absolut ikke giver mening at gå efter de naturlige produkter – heller ikke som gravid.

// Rikke

13 kommentarer

 • Elena Jasmin Høgskær

  Superfint indlæg!
  Ved du noget om vippeserum når man ammer? Jeg har en søn på 4 mdr. som stadig fuldammes, men mine vipper er blevet så korte, og vil supergerne igang med M2 serum igen, som før jeg blev gravid 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Elena!
   Står der noget bestemt på pakken omkring det? Ellers kan jeg ikke se der skulle være et problem i at bruge det – det går jo under kosmetikforordningen/lovgivningen som alt andet kosmetik, hvor gravide og ammende også tages højde for. Så med mindre det er fordi at der af en eller anden årsag står andet på pakken, så brug det endelig! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Ved du noget om vippeserum under graviditet?

  Jeg har brugt Revitalash med kæmpe succes, men er stoppet under graviditet. Mine øjenvipper er så koret og stort set ikke eksisterende – og med 3 måneders graviditet tilbage efterfulgt af en lang ammeperiode, er udsigten til lange pæne vippe meget lang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anne
   Nu er du den anden der spørger til det… Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke har læst noget specifik forskning lige ang. vippeserum, men med mindre der står andet på pakken så hører det jo under kosmetikforordningen/lovgivningen og dermed er der altså også taget højde for gravide og ammende. Altså ser jeg intet problem i at bruge det! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sarah

  nogen der ved noget om brug af dermaroller og tilhørende serum under graviditet? er selv snart i uge 25 og har heller ikke ændret det store ift. hvad jeg normalt bruger ellers, men stoppede med dermaroller, da jeg alligevel blev i tvivl.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sarah
   Desværre ved jeg ikke noget specifikt om dermaroller og serum, men det hører jo under kategorien kosmetik, hvorfor jeg stadig mener at kosmetikforordningen dækker dette. Altså er der taget højde for gravide i lovgivningen og jeg ser ingen grund til bekymring, hvis man spørger mig. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Rikke,
  Jeg undrer mig – formentlig af uvidenhed – over, hvor du har din viden fra? Ifølge både Miljø- og Sundhedsstyrelsen bør man som gravid anvende så lidt kosmetik, creme og parfume som muligt og undlade at farve hår, så jeg er meget nysgerrig på hvorfra du har dine anbefalinger, da det sørensusme da kan gøre livet (eller i hvert fald samvittigheden) lettere for mange gravide, hvis Sundhedsstyrelsens anbefalinger er forældede, som jeg måske fornemmer du indikerer 🙂
  KH Cana

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej Rikke! Jeg er lige faldet over din blog😄 Og dette indlæg var til stor hjælp og inspiration ! Jeg kan se du også har testet Maria nila Color refresh , og håber det er ok jeg skriver her og spørger men ved du om man må bruge dem når man er gravid? Tænker at det vel ikke er det samme som hårfarve ?! Mvh Mia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mia!
   For Maria Nila Color Refresh gælder naturligvis den præcis samme lovgivning som for alt muligt andet, hvorfor der altså ikke er nogen grund til bekymring, hvis man spørger mig. Så brug du endelig den! 🙂
   Kh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea Holdgaard

  Hej Rikke.
  Jeg har med stor interesse og en vis lettelse læst dit blogindlæg. Jeg har netop født mit andet barn, og jeg har under graviditeten skåret mange produkter fra min daglige skønhedsrutine. Jeg ammer nu på fuldtid, men har genoptaget brugen af flere produkter til ansigt og krop. Jeg har tjekket produkterne, som ikke skulle være problematiske, idet producenterne garanterer “rene” produkter som fx Comfort Zone. Jeg har dog et produkt, som jeg vil spørge dig, om du ved noget om og muligvis kan guide mig en smule. Jeg er begyndt at bruge M2 til bryn og vipper. Forhandleren har fortalt mig, at producenten har fjernet de unødige og problematiske stoffer, og det nu er sikkert at bruge både som gravid og ammende. Jeg kan dog ikke finde ud af, om en forhandlers ord er nok – eller om jeg skal have dårlig samvittighed ved brugen af M2-produkterne. Har du med din erfaring og interesse en holdning til disse produkter? Alle tanker tages imod med kyshånd.
  Venligst Lea

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anastasia Beverly Hills Lustrous Lip Gloss Set