Dagens makeup - Sparkly junkshow

Om at tage uddannelse som makeup artist

Collage

I et forsøg på at blive en smule mere personlig på bloggen i 2016 får I her et efterspurgt indlæg omkring dét at tage uddannelse som makeup artist, som jeg selv gjorde tilbage i 2012.

Hvorfor jeg blev makeup artist
Mange synes det er ret sjovt at jeg valgte at tage uddannelse til makeup artist – mest fordi jeg også er uddannet civilingeniør i teknologibaseret forretningsudvikling og sammenhængen er måske ikke slående. Det ændrer dog ikke på at jeg havde en stor interesse for makeup, som betød at jeg brændte meget for at tage uddannelsen. Heldigvis har jeg en meget forstående mand, som til dels gjorde det muligt at jeg rent økonomisk og tidsmæssigt kunne tage uddannelsen, selvom det forløb samtidig med min kandidat.

Sammenlignet med et ordinært studie, som f.eks. ingeniør, så er makeup artist uddannelsen en helt anden måde at studere på – uddannelsen er meget mere praktisk orienteret, hvor man hver dag bruger mange timer på selv at have makeup’en i hænderne. Jeg synes det var en fantastisk måde og meget sjovt at tage uddannelsen.

Jeg tog ikke uddannelsen for at skulle leve af det eller for at supplere en komplementær uddannelse, det var udelukkende for interessens skyld. Det betyder også at det løbende i min studietid fungerede som et fritidsjob. Desuden har det jo været ganske gavnligt at kunne give bedre råd og tips her på bloggen, samt at jeg blev i stand til at lave endnu bedre “dagens makeup”‘er.

Mine jobs som makeup artist
Jeg brugte som sagt uddannelsen til at tage fritidsjobs ved siden af mit ingeniør-studie, samt da jeg arbejdede fuldtid efterfølgende. Det seneste års tid har jeg dog været på barsel og har derfor ikke taget nogen jobs – faktisk startede jeg på arbejdmarkedet igen så sent som i går, så det er lidt en omvæltning.

Jeg har haft mange forskellige jobs undervejs, nogle af dem kan ses af kollagen ovenfor – jeg kan f.eks. nævne:

 • Modeshows ved Copenhagen Fashion Week og Aarhus Sustainable Festival
 • TV3 Sport, diverse håndbold, fodbold, boksning, svømning og beach håndbold
 • Underviser i beauty makeup på Fagskolen for Dekorativ Kosmetik, samt på diverse kurser for frisører og kosmetologer
 • Diverse photoshoots
 • Private brude- og fest makeup’er
 • Demo og undervisning til polterabender og diverse arrangementer

Der er sikkert en masse jeg har glemt, men det er lidt et udsnit af hvad jeg har lavet af jobs.

Uddannelsen
Jeg får ofte beskeder og mails fra piger, som godt kunne tænke sig at gå makeup-vejen og som gerne vil høre om uddannelsen. Først vil jeg sige; gør det klart for dig selv, hvad du gerne vil bruge uddannelsen til. Det er en hård branche og titlen er ikke anerkendt, mange kalder sig makeup artister selvom de ikke har taget uddannelsen. Det betyder også at der ikke er nogle klare retningslinjer for hvordan sådan en uddannelse skal se ud og den er dermed også selv-betalt og uden SU.  Så du skal virkelig ville det, hvis du tager uddannelsen og hvis du ønsker at bruge den mere end jeg gør så var beredt på at kæmpe dig vej gennem branchen – det er vanskeligt!

Jeg vil desuden forslå dig at overveje en supplerende uddennelse, som f.eks. frisør – på den måde er du godt udrustet når du er på makeup jobs, så du også kan sætte noget flot hår. På makeup artist uddannelsen lærer man ofte at sætte lidt forskelligt, men dog ikke som en uddannet frisør er i stand til. Desuden kan du drage fordel af at være makeup artist, hvis du allerede står i et frisørjob.

Muligheder
Der er mange forskellige muligheder for forskellige slags jobs – dog er der også virkelig mange om buddet i forhold til hvor mange ledige jobs der er. Langt de fleste makeup artister fungerer som freelancere og fakturerer sine kunder, nogle vil være gentagene og andre enkelte jobs. Det er derfor også meget vigtigt at man er dygtig til at netværke – det er en af nøglerne til succes i branchen. Blot for at nævne nogle jobs kommer her:

 • Tilknyttet modelbureau
 • Modeshows og modeuge
 • Teater
 • TV kanaler
 • Filmproduktion
 • Undervisning
 • Makeup på private

Skoler
Da jeg har været på barsel noget tid og det er fire år siden jeg blev uddannet selv er jeg ikke 100% opdateret på skolerne længere – dog kan jeg fortælle at jeg selv blev uddannet på Fagskolen for Dekorativ Kosmetik som ligger i Odense, også kaldet makeupartist skolen. Her har jeg også undervist et lille års tid efterfølgende. Skolen er den der har eksisteret i flest år her i Danmark – næste år hele 30 år! Den er placeret midt i Odense gågade i nogle gamle lokaler, ligeledes er stole, borde, mv. gammelt. På skolen bliver der undervist i en helt masse forskelligt, så det er en god all-round uddannelse. Der er undervisning mandag-onsdag med tre forskellige undervisere, så man får en god blanding af teknikker og feedback. Desuden er skolen åben for at man kan træne hver torsdag. Skolen stiller et stort udvalg af Make Up For Ever produkter til rådighed, så man faktisk ikke behøver den store kuffert fyldt med makeup til en start. Man kan desuden købe produkterne billigt som elev på skolen. Skolen har et godt ry internationalt og har næsten altid makeup artister i top 3 ved DM i makeup. Da jeg selv vandt i 2014 var det 20. gang skolen vandt med en af deres gamle elever. Da jeg tog uddannelsen var den desuden den billigste – og det tror jeg stadig den er. Den koster 36.000 kr for et halvt år.

Derudover er der Sine Ginsborg Makeup School, som ligger i København – her er mode primært i fokus og eleverne får modeverdenen helt tæt på. Skolen er mere “moderne” både i forhold til undervisningsmaterialet og indretning. En uddannelse på skolen koster 50.000 kr for 6 uger, hvor man går i skole mandag-fredag.

Så har vi Nicci Welsh Academy, som også ligger i København. Ærligt må jeg sige at jeg desværre ikke ved ret meget om skolen her – den har dog eksisteret længere tid end Sine Ginsborg skolen som er forholdsvis ny. Uddannelsen koster 45.000 kr for 8 uger.

Til slut er der Makeup Artist Uddannelsen by Anja Laursen som i mine øjne er lidt en halv-løsning. Jeg kender ikke meget til uddannelsen, så det er udelukkende baseret på min egen opfattelse af uddannelsen, den er nemlig noget anderledes end de andre. Hele uddannelsen er baseret på e-learning som man kan tage hjemmefra og så er der 10 fysiske undervisningsdage i hhv. Århus eller København. Personligt mener jeg at dér hvor man lærer noget er ved at øve sig og få konstruktivt feedback – teorien er kun en mindre og ikke lige så vigtig del af uddannelsen. Uddannelsen koster til gengæld kun 20.000 kr og man får et udmærket startkit fra gloMinerals. Vær dog opmærksom på at man også får lidt makeup at starte på ved de andre skoler.

Hvis du overvejer en af skolerne så gå ind og læs på deres hjemmesider, der står en masse om prisen, hvad inkluderer den og hvad bliver der undervist i.

// Rikke

4 kommentarer

 • Helene Jensen

  Hej Rikkke

  Tusind tak fordi du ville skrive lidt om uddannelsen, det var faktisk rigtig inspirerende. Det jeg undre mig mest over vedrørende uddannelsen, er at man selv skal betale den. Men på trods af det, så skal jeg helt sikkert til at undersøge det noget mere, blev nemlig endnu mere tændt på tanken om om at gå den vej. Så endnu en gang mange tak.

  Knus fra Helene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Helene!
   Det var så lidt… Håber du fik lidt ud af det! 🙂 Held og lykke med uddannelsen, hvis det er den vej du vælger!
   Ha en skøn dag!
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zarina Andersen

  Hej Rikke 🙂
  Tusinde tak for at du lige gjorde mig 100 gange klogere!
  Vi er igang med at finde ud af hvad vi vil efter folkeskolen og har kraftigt overvejet makeup artist! 🙂
  Jeg vil lige høre om der er en bestemt aldresgrænse for hvornår man kan starte på MakeUp artist uddannelsen? Tænkte nemlig på Makeupskolen i Odense. 🙂
  Knus Zarina <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så lidt Zarina!
   Aldersgrænsen var 18 år da jeg gik der og da jeg underviste – om det er det samme nu er jeg i tvivl om, men det vil jeg tro! 🙂
   Kh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens makeup - Sparkly junkshow