Dagens makeup - Flushed

Hvilke farver passer til din øjenfarve

collageJeg er lidt ambivalent omkring dette blogindlæg – jeg er sikker på det falder i god jord, men det strider også lidt imod mine principper! Jeg får meget ofte spørgsmålet “hvilke øjenskygge farver passer til mine øjne?” – og det er fordi spørgsmålet kommer så ofte (stadigvæk) at jeg nu overgiver mig lidt. Personligt mener jeg ikke man bør gå efter noget der “passer” til sin øjenfarve, jeg mener både at man skal gå lidt breddere og se på hele ens ansigt, er man en “kold” eller “varm” type og samtidig synes jeg også man skal skide på hvad der passer bedst og gå med det man rent faktisk selv synes er pænt til en. Hvis man alligevel vælger at få efter noget der “passer” til sig selv i farven – så brug hellere ordet “klæder bedst”, for alt passer til dig, men der vil dog være noget der er en anelse mere klædeligt end andet.

Nu da jeg har slået fast at dette blogindlæg hellere skal være en form for retningslinjer og ikke regler så er jeg klar til at forklare lidt mere om hvordan man kan bruge øjenfarve som en guideline!

Øjenfarverne
Hel overordnet set så mener jeg at der er fire øjenfarver; brun, nøddebrun eller “hazel”, blå og grøn. Ovenfor kan I se eksempler på hvordan sådan et øje kan se ud. Nøddebrune bliver på engelsk ofte kaldt for hazel eyes, de er typisk lidt lysere end brun og indeholder ofte lidt grønligt – jeg selv har denne øjenfarve. Der kan være en glidende overgang mellem om man mener øjnene er brune eller nøddebrune. Det samme kan der mellem nøddebrune og grønne – når øjnene er grønne er de ofte lidt lysere end nøddebrune. Til sidst kan der også være en glidende overgang mellem grøn og blå – se på hvilken farve der er mest af, blå kan både være mørke og lyse ligesåvel som grønne kan. Kort sagt, det kan være en svær sag at afgøre en øjenfarve, men hvis du skal bruge denne mini-guide, så se på hvad der umiddelbart er mest af i dagslys.

Farver
Hvis man ser på et ganske almindeligt farvehjul, så vil man typisk sige at de to farve nuancer som passer bedst til ens øjne er de monokromatiske og komplementære farver. Monokromatiske er nuancer som ligger tæt op af ens øjenfarve. Komplementære farver er de nuancer som ligger overfor ens øjenfarve i farvehjulet. Det er ikke afgørende om du vælger lyse eller mørke farver – f.eks. passer både mørkeblå og lyseblå til dine blå øjne.

Hvilke farver klæder dine øjne mest?
Så hvis vi skal blive helt konkrete og meget firkantede kan man sige at:

 • Brune øjne: brunlige/bronze nuancer og blålige/turkise nuancer.
 • Nøddebrune/hazel øjne: brunlige/grønlige nuancer og lilla/violette nuancer.
 • Blå øjne: blålige/grålige nuancer og orange/kobber nuancer.
 • Grønne øjne: grønlige/gulige nuancer og rødlige/orange nuancer

Håber det kan hjælpe lidt – og husk nu blot at tage det som retningslinjer, det er IKKE regler!

 

// Rikke

4 kommentarer

 • Louise

  Jeg synes eller man altid høre at det IKKE klæder blå øjne med blå øjenskygge!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise!
   Det er jeg absolut ikke enig i… Uanset, så skyd en pil efter det andre siger, såvel også hvad jeg siger, og gør det DU synes er pænest!! Der er ingen regler så længe du selv synes det ser godt ud! 🙂
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Vil nu også lige nævne, at lilla går bedre til grønne øjne end røde farver 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens makeup - Flushed