Smukke brude læbestifter fra Clinique

Forstå indholdsdeklarationen

 photo DSC01408_zpsamif1duy.jpgDet kan være virkelig vanskeligt at forstå indholdsdeklarationene på diverse kosmetik produkter – nogle gange synes jeg faktisk det kan forvirre mere end det gavner! Der er ikke mange andre produktkategorier hvor det er lovpligtigt at deklarere alt indeholdet end kosmetik, så nu den alligevel er der vil jeg forklare jer lidt om hvordan den skal forstås og læses korrekt.

En indholdsdeklaration på et kosmetik produkt lister alle de ingredienser som produktet indeholder, hvert ingrediens er adskilt med f.eks. et komma som på billedet ovenfor da et ingrediens godt kan bestå af flere end ét ord.

Rækkefølgen
Det er rækkefølgen af ingredienserne på listen der fortæller noget om hvad produktet indeholder hhv. mest og mindst af. Det første ingrediens på listen er altså det ingrediens som udgør den største andel af produktet, ingrediens nummer to udgør anden mest osv. Derfor er det sidste ingrediens på listen altså det ingrediens som udgør den mindste andel af alle ingredienserne og vil derfor typisk være i en meget lille koncentration. Indholdsdeklarationen siger derfor intet om hvor store koncentrationer de forskellige ingredienser findes i, men rettere hvad der er mest af i produktet.

INCI navne
Næsten alle navnene på ingredienserne er blevet standardiseret af den amerikanske brancheorganisation for kosmetik i samarbejde med den europæiske brancheorganisation med såkaldte INCI navne, som står for International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Disse navne er lovpligtige at bruge på indholdsdeklarationene i Danmark og resten af EU for at gøre det lettere for forbrugeren ar læse og genkende ingredienserne. Dog kan det stadig være meget vanskeligt at læse, genkende og ikke mindst forstå de enkelte ingrediens navne.

Parfumestoffer
Selvom man skal opgive alle ingredienserne på indholdsdeklarationen så kan man tale om en undtagelse for parfumestofferne. En duft i et produkt kan være en sammensætning af op mod 300 forskellige parfumestoffer. Parfume i et produkt må derfor nøjes med at blive angivet som Perfume, Aroma eller Fragrance og dækker dermed over et ukendt antal parfumestoffer. Dog er der en undtagelse, nemlig visse parfumestoffer som er vurderet af EU til at være specielt allergifremkaldende. Disse parfumestoffer skal nemlig angives på listen over ingredienser så parfumeallergikere, såfremt de kender det/de stoffer de er allergiske overfor, kan fravælge et givent produkt og undgå det respektive parfumestof. Listen over deklarations-pligtige parfumestoffer bliver løbende revideret af EU.

Yderligere er der den undtagelse på parfume-fronten at producenten godt kan skrive på produktet “Uden parfume” selvom det indeholder et eller flere parfumestoffer. Dette skyldes at diverse kosmetik ingredienser kan have op imod otte forskellige funktioner i et produkt. Anvender man f.eks. en æterisk olie for sine konserverende egenskaber kan produktet altså stadig dufte af parfume, selvom det ikke er hovedformålet med at tilsætte det.

Spor og rester
Selvom alle ingredienser bliver opgivet på indholdsdeklarationen kan der stadig være spor og rester som ikke er eller kan angives. F.eks. kan et ingrediens være konserveret for at øge holdbarheden inden det tilsættes slut-produktet, hvorfor ingredienset kan indeholde spor eller rester af det respektive konserveringsmidel. Derudover er der også tilfælde så som økologiske ingredienser som er dyrket uden brug af diverse sprøjtemidler, hvorfor de altså kan indeholde spor af f.eks. mug og skimmel.

Sammenspil mellem ingredienser
Selvom man har nok så meget forstand på sine ingredienser betyder det desværre ikke at man præcist kan vide hvordan produktet virker eller hvordan ingredienserne reagerer med hinanden og som sagt så aner man ikke hvor store koncentrationer ingredienserne har i produktet. Sammenspillet mellem ingredienser kan nemlig være nok så uforudsigelige, ændrer man f.eks. på koncentrationen af ét ingrediens eller tilføjer ét enkelt ingrediens kan konsistensen og/eller virkningen af produktet ændre sig totalt. Dermed også sagt at selvom det er lovpligtigt for producenterne at liste alle ingredienserne på produktet kan det stadig være mere eller mindre umuligt at sige ret meget med sikkerhed omkring et produkt.

Der hvor det giver mening for mig at læse en indholdsdeklaration er hvis man ved at man er allergisk overfor et givent ingrediens og derfor bør undgå det – i alle andre tilfælde fortæller listen derfor ikke ret meget, selvom det ind imellem kan være helt sjovt at undersøge hvad ens produkter indeholder.

 

// Rikke

4 kommentarer

 • Nå det er derfor, at et produkt kan dufte selvom der ikke er opført nogen former for parfume eller lignende! Det har jeg virkelig undret mig over!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lige præcis Tine – kan godt forstå du og sikkert mange andre har undret sig over det! 🙂 Nu ved du hvorfor og at det ikke er helt så simpelt hvis der er et parfumestof du gerne vil undgå… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er så heldig at det der evt får mig til at slå ud, også får mig til at nyse, hvis jeg dufter til det. Så jeg sniffer alle produkter :p men det er virkelig en jungle!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Når uheldet (at du er parfumeallergiker) nu er ude – ja, så er det da genialt at du kan mærke det allerede ved duften! Det må gøre livet lidt lettere!! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smukke brude læbestifter fra Clinique