Clinique All About Shadow Quad - Morning Java

Hvad betyder mærkerne på din kosmetik?

 photo Collage_zpsfd83c8f2.jpg

Har du nogensinde købt kosmetik med ovenstående mærker – og ligefrem valgt produkterne med certifikaterne på frem for andre måske helt uden at vide præcist hvad de står for? Kosmetik virksomhederne betaler i dyre domme for at få lov at mærke deres produkter med f.eks. Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark, Svanemærket fra Nordisk Miljømærkning eller europæiske ECOCERT. Disse tre er de mest typiske man ser på forskellige kosmetik produkter og derfor er det disse tre jeg vil gennemgå!

 photo Denblaringkrans_zpsd4a9e974.jpg

At et produkt er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og dermed bærer mærket Den Blå Krans betyder for dig som forbruger at der er skærpede regler for ingredienserne i et givent produkt sammenlignet med lovgivningen med hensyn til astma, allergi og eksem. Det vil altså sige at produkter som bliver deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark kun indeholder de ingredienser med mindst risiko for at få astma, allergi og/eller eksem. Den Blå Krans er det eneste allergi label i Danmark. Astma-Allergi Danmark anbefaler selv at man kan købe produkter med Den Blå Krans hvis man er i højrisiko for udvikling af allergi eller hvis man allerede har astma, allergi eller eksem. Da man kan være arveligt disponeret for allergi kan man være i højrisiko, f.eks. hvis begge forældre har allergi.

Astma-Allergi Danmark strammer kun reglerne i forhold til lovgivningen på de områder, hvor de mener det giver mening – dermed også sagt at jo flere producenter der kan overholde deres skærpede regler jo bedre. Reglerne for Den Blå Krans:

 • Produktet må ikke indeholde parfume, farvestoffer, konserveringsmidlet formaldehyde eller formaldehyde frigivere, optisk hvidt eller kolofonium.
 • Alle ingredienser skal have et formål og dermed udelukkes unødvendige ingredienser.
 • Ingredienserne må ikke være på EU’s liste over allergene, sensibiliserende eller irriterende stoffer.
 • Risikovurderingen af ingredienserne tager højde for om produktet har til formål at blive på huden eller om det skal skylles af.

Læg desuden mærke til at Astma-Allergi Danmark tillader to af de fire godkendte parabener, methyl og ethyl paraben. Hvilket jeg kun kan være godt tilfreds med da netop parabener er et af de absolut sikreste konserveringsmidler i forhold til allergi og lignende modsat hvad mange desværre tror. Læs mere om parabener her.

 

 photo Svanen_zps64056c4a.jpg

Svanemærket er godkendt som værende det nationale miljømærke, og bruges i hele norden. Køber man et produkt med Svanemærket er min sikret et produkt, som skader miljøet mindst muligt sammenlignet med andre produkter på markedet. Svanemærkede produkter tager højde for hver eneste step i processen lige fra udvælgelsen af ingredienser, produktion af produktet, indpakning, i brug og bortskaffelse af produktet. På den måde sikres det at et Svanemærket produkt skader miljøet mindst muligt. På grund af de mange stadier et produktets livs-cyklus kan det være ret komplekst at overholde de skærpede regler for Svanemærket. Ud over miljøet, som er vigtigst for Svanemærket, tages der også hensyn til forbrugerens sundhed f.eks. allergi og andre bivirkninger.

Man ser nogle gange produkter som både er mærket med Svanemærket og Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark. Det er både en dyr og vanskelig affære for producenten da flere af kravene for hhv. Svanemærket og Astma-Allergi Danmark kan være modstridende, hvorfor der til sidst ikke er mange mulige ingredienser at lave et produkt ud fra. Svanemærket tillader f.eks. mange naturlige ingredienser, som desværre ofte kan være allergene og som dermed ikke kan godkendes af Astma-Allergi Danmark da risikoen for udvikling af allergi, astma eller eksem dermed er forhøjet. F.eks. er et af de eneste æteriske olier som kan godkendes af Astma-Allergi Danmark visse aloe vera ekstrakter. Læs mere om naturlige ingredienser her.

 photo Ecocert_zps1c97a736.jpg

ECOCERT er et fransk økologi certifikat som er meget i tråd med Svanemærket, ECOCERT er blot noget strengere i deres krav til ECOCERT certificerede produkter. ECOCERT er et anerkendt europæisk certifikat for miljø-rigtige produkter. Certifikatet sikrer at minimum 95 % af produktet er lavet på naturlige ingredienser, samt minimum 10 % af ingredienserne er økologiske. F.eks. er vand per definition ikke et økologisk ingrediens. På den måde undgår man syntetiske farvestoffer og syntetisk fremstillet parfume ved at købe et produkt med et ECOCERT label. Desuden skal indpakningen være af genbrugelige materialer.

Umiddelbart kender jeg kun ét mærke på markedet som bærer alle de tre mærker, nemlig Organic Circle som forhandles eksklusivt i Rema1000. Desværre betyder de meget begrænsede ingredienser også at ikke alle typer kosmetik kan laves med alle tre mærker, samt at de der kan laves ofte ikke er lige så effektive. Præcis som med Svanemærket modstrider mange ingredienser som er “lovlige” i følge ECOCERT de som må bruges i Astma-Allergi Danmark deklarerede produkter.

Opsamling

Mange af de mærkede kosmetik produkter finder man i supermarkedet oftere end i f.eks. Matas. Dermed ikke sagt at produkter i Matas eller Magasin ikke nødvendigvis kan overholde kravene fra de respektive mærker. Som sagt er det en dyr affære at mærke sine produkter og måske prioriteres en lavere pris på produktet højere end et mærke i hjørnet. Der kan naturligvis også være mange andre gode grunde til ikke at ansøge om certifikaterne, f.eks. er det ikke sikkert at det passer overens med mærket og den historie produktet skal fortælle.

Læs om kosmetik myter her.

Min mening

Generelt synes jeg det er bemærkelsesværdigt at det kun er ét af disse tre mærker som har forbrugeren i fokus – Svanemærket og ECOCERT har begge miljøet i fokus og er dermed mere et holdnings spørgsmål.

Personligt går jeg ikke efter nogle af disse mærker da jeg er af den klare overbevisning af EU lovgivningen, som vi i Danmark hører under, er skarp nok og måske en af de strængeste lovgivninger sammenlignet med mange andre kategorier. Jeg er derfor overbevist om at miljøet og forbrugeren er sikker nok i brugen af kosmetik som overholder EU’s regler. Den eneste af de tre mærker som giver mening for mig er faktisk Den Blå Krans af Astma-Allergi Danmark, som kan være værd at anbefale til personer eller familier som i forvejen lider af allergi. Alternativt er det blot at kende det ingrediens man er allergisk overfor og læse af ingredienslisten, hvorvidt det er indeholdt i det pågældende produkt.

Går I efter nogle specielle mærker og hvorfor?

// Rikke

4 kommentarer

 • Siff

  Tak for en god forklaring på mærkerne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Både ja og nej…

  Jeg går ikke direkte efter produkter der er mærket med noget specielt..
  MEN jeg forsøger at undgå parfume i hudplejeprodukter (cremer, lotions, sæbe, makeup fjerner osv..) og vaskemiddel (til tøjet).
  Der er den blå krans ret praktisk – for så ved jeg, at produkterne er uden parfume. Ikke alle produkter bruger den, så nogle gange ser jeg på emballagen, om produktet er uparfumeret eller ej.

  Parfume mener jeg kun skal bruges et sted – og det er som edt, edt eller ren parfume. Alle andre steder har jeg ikke behov for det.

  Hvis man (udover den edt/edp man benytter) bruger sæbe, lotion/creme og evt. stylingproduter til håret der indeholder parfume, kommer man i sidste ende til at være en “stinkbombe” af parfumeforvirring…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maiken!
   Ja, nogen gange kan der godt være lige rigeligt med parfume i mange af ens produkter, så man kommer til at lugte af 100 parfumer på en gang! 🙂 Personligt oplever jeg det dog ikke som noget problem! 🙂 Men kan godt forstå hvorfor du skriver som du gør.. 🙂
   RIkke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Clinique All About Shadow Quad - Morning Java