NARS efterår 2014: Audacious Liptstick - Claudia

Noget om at være gravid og kosmetik

 photo DSC08696_zps6b5b07f9.jpg

Dette indlæg har været nogle år undervejs, for jeg vil nemlig rigtig gerne udfordre jer på debatten omkring brugen af kosmetik som gravid – det gav bare ikke rigtig mening for mig før nu, for man kan jo sagtens fyre en masse fint af når man ikke selv ved hvad det vil sige at bære rundt på en lille unge i maven. Det ved jeg nu – og derfor tager jeg endelig debatten op og jeg håber I har lyst til at være med, for jeg forstår simpelthen ikke hvorfor mange gravide skifter hele deres kosmetik lager ud når de bliver gravide?

Det er absolut ikke min hensigt at indlægget her skal handle om at være gravid – det er der sikker mange andre dygtige bloggere, som skriver om og jeg mener ikke det hører sig til her på min blog. Til gengæld så hører kosmetik, herunder makeup, i allerhøjeste grad hjemme her på bloggen! 🙂

Jeg får ind i mellem spørgsmål fra ny-gravide læsere, som gerne vil skære ned på deres kosmetik forbrug og ikke mindst bruge mere “naturlige” eller “bedre” alternativer til det de ejer i forvejen. Nogle er endda blevet rådet af lægen til at skære ned på brugen af kosmetik – jeg har dog endnu ikke selv fået det at vide eller haft mulighed for at få et uddybende svar på hvorfor nogle få læger siger det, måske kan I hjælpe mig?

De som har læst med I nogle af mine tidligere “debat-indlæg” ved også at jeg absolut anser den europæiske kosmetik lovgivning, som Danmark hører under, som værende tilstrækkelig. Kun et enkelt stof, som netop nu er ved at blive forbudt, burde ikke høre hjemme i lovgivningen – nemlig MI. Diverse stoffer bliver diskutteret på EU niveau baseret på grundige videnskabelige undersøgelser, hvor man sikrer sig at ingredienserne er minimalt skadelige. Vigtigst er dog nok at der er et stort udvalg af de forskellige ingredienser så producenterne har mange at vælge i mellem og vi forbrugere ikke bliver over-eksponerede for nogle enkelte stoffer, for så er risikoen for allergi nemlig størst.

Måske er det de såkaldte “hormonforstyrrende” stoffer, som gravide kvinder er mest bange for – jeg ved det ikke?! Skulle der være nogle stoffer, som er bevist at være hormonforstyrrende, ja så er de nok enten ikke lovlige at bruge i kosmetik eller også er der blot sat en grænse for hvor store koncentrationer der må bruges. F.eks. parabener – nogle er forbudte, mens andre må bruges til en vis grænse. Dermed også sagt at mindre koncentrationer, som er tilladt, næppe er farlige at bruge.

Personligt kan jeg simpelthen ikke forstå, hvad det er der gør at gravide kvinder skifter alt deres kosmetik/makeup ud. Så længe man holder sig fra alkohol og tobak, som jo er bevist skadeligt for barnet – så er det vel ikke noget problem i at bruge det samme og samme mængde makeup som før?! Det er i hvert fald hvad jeg gør – og jeg har det rigtig fint med det! 🙂

Dog – som en lille sidebemærkning og undtagelse – så er der hårfarve, som er lidt en kategori for sig selv, da man har med stærkere kemikalier at gøre. Personligt har jeg skåret ned på det ved at finde en farve som matcher min naturlige hårfarve bedst muligt. På den anden side vil jeg stadig ikke se skævt til gravide kvinder som ind i mellem stadig farver deres hår – for det betyder jo noget for selvtilliden! Og hvis moderen har det godt – mon ikke også så barnet har det godt?! 🙂

…og ja, jeg ønsker mig da sådan en lille pige (læs: sminkedukke) som jeg har malet på min mave! 🙂

// Rikke

21 kommentarer

 • Annette

  Tillykke! Sikke en fin mave:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • marie

  Jeg har ikke skåret ned på mængden af produkter, de to gange jeg har været gravid – til gengæld blev AL parfume droppet – med børn der er dobbelt-disponerede for allergi, var der bare ikke rigtig noget at gøre. “Naturlige” produkter undgår jeg – der er som regel alt for mange duftstoffer i. Parabener er jeg derimod ophøjet ligeglad med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marie!
   Bedre sent end aldrig… Kan godt forstå du er lidt ekstra påpasselig i forhold til parfume, hvis både du og din mand er parfume-allergikere? Ved I hvilke parfume-stoffer det er? For så har I jo muligheden for blot at undgå enkelte stoffer! 🙂
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • marie

  og tillykke!! Det tog jeg vist bare som en selvfølge 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kæmpe stort tillykke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Aller først: tillykke! 😀 Hvor er det dog dejligt for dig (og manden, må man gå ud fra! :D).

  Jeg synes faktisk det er en utrolig vigtig debat du tager op. Og jeg synes nok egentlig, at du er ret modig 🙂 Jeg er ikke selv gravid, så jeg kan som sådan ikke sætte mig ind i det. Men jeg synes ofte, at mine gravide veninder træffer nogle lidt underlige valg, baseret på noget jeg ikke helt forstår. Umiddelbart kan det godt virke som om, at de hellere vil gøre lidt for meget end lidt for lidt – for hvis de gør det mindste fejltrin, så vil der blive kigget skævt til dem, fordi så må det jo være ensbetydende med, at de ikke elsker sit ufødte barn godt nok. Det er i hvert fald sådan jeg har forstået det på nogle af mine veninder. Jeg tror ofte de tager et følelsesmæssigt valg, i stedet for et videnskabeligt valg. Og selvom 50 artikler påstår, at parabener er helt ok, men 1 artikel siger det modsatte, så hellere være på den sikre side, og undgå det (sammen med de 100vis af andre ting, man som gravid heller ikke må indtage/få på huden/indånde osv osv).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Carina!
   Bedre sent end aldrig… 🙂 Det med modig ved jeg ikke – men jeg kan simpelthen ikke lade være med at tage den op for jeg har sjældent mødt nogle kommende mødre som ved hvorfor de f.eks. vælger produkter med parabener fra. Der er så meget fejl information derude og jeg synes det er ærgerligt og direkte dumt at følge det. Men det er jo præcis hvad du skriver selv, at du ikke forstår hvorfor dine veninder gør det! 🙂
   Og som du skriver så kan man jo skrive lange bøger om hvad en gravid “ikke må”, men når alt kommer til alt så tænker jeg blot alt med måde – og det er jo ikke fordi barnet bliver isoleret fra alt det når det kommer ud af maven! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Samira

  Tillykke med graviditeten! 🙂 Det er en rigtig dejlig tid – nyd det!
  Da jeg var gravid undlod jeg at komme parfume direkte på huden, men på tøjet i stedet. Og jeg skiftede min neglelak ud med Acquarella neglelak. Men makeuppen ændrede jeg ikke ved.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Samira!
   Bedre sent end aldrig… 🙂
   Det med parfume på tøjet forstår jeg desværre ikke hvorfor folk gør – eller jo, man tror vel at man ikke bliver eksponeret for det så. Men tøjet er jo stadig i kontakt med huden og du får det jo stadig gennem dine luftveje. Hvorfor skiftede du neglelakken ud?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Stort tillykke 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stort tillykke! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  TILLYKKE!!!!!!!!!!! Hvor er du heldig!!! Og sikke da en masse ting der sker i dit liv for tiden – lige oveni hinanden!!! 😉

  Jeg er selv parat til at blive gravid og har derfor også farvet mit hår i noget som ligner min naturlige hårfarve, så jeg kan undgå at farve det de næste par år. Og det giver mening i mit hoved, for som du siger er hårfarve kemi på et højt plan!!!

  Makeuppen slippe jeg nok aldrig, men jeg har forstået det sådan, at man i helt nyfødte børn har fundet store mængder af parabener, netop fordi moderen har været i kontakt med forskellige ‘stoffer’.
  ….og det lyder jo ikke rart. Jeg ved ikke om det er direkte skadeligt, men det virker da unaturligt at børn bliver født med parabener i sig, og derfor kan jeg sagtens forstå at gravide skærer ned på deres forbrug af kemiske produkter som fx makeup….

  Men held og lykke med det hele!! 😉

  Man kan finde mere information på:
  http://www.gravid.dk/artikler/ting-du-skal-undga-nar-du-er-gravid.html
  http://klartilstorken.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Rikke!
   Bedre sent end aldrig… 🙂 Og tusind tak for de søde ord – håber alt flasker sig for dig også??
   Hvor har du læst at nyfødte har store mængder af parabener? Og er referencen valid – for man skriver så meget også usande ting eller ting som aldrig er videnskabeligt bekræftet. Lad os forudsætte at det er korrekt, ja så ser jeg stadig ikke noget problem. Parabener er ikke unaturlige stoffer, de findes i store mængder f.eks. i bær. Hvorfor jeg ikke har noget som helst problem med om mit barn skulle have mange parabener i kroppen – jeg er bare glad for hvis det er parabener og ikke nogle af de uheldige alternative koserveringsmidler. 🙂
   Jeg har kigget lidt nærmere på de to links, som jeg godt nok stejlede lidt over – synes simplehten de er så misvisende og der er information som efter min opfattelse og viden er direkte forkerte! Det er netop den slags information og hjemmesider som jeg ville ønske man kunne sætte en stopper for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  STORT TILLYKKE!!!!

  Selv om jeg ikke kan blive gravid, undrer den der totalt hysteriske angst for, at ALT er farligt for barnet – alt skal være så “naturligt” som muligt.
  Jeg kan forstå, at man undgår tobak og alkohol – men at hele skabet med makeup skal tømmes, er helt ” henne i skoven”.
  De fleste af os, er børn af mødre der levede rimeligt normalt, og det er jo gået meget godt, ikke?

  Dem som er disponerede for allergi – dem forstå jeg til fulde!
  Man skal jo heller ikke ligefrem udfordre skæbnen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maiken!
   Bedre sent end aldrig… 🙂
   Jeg tror vi to langt hen af vejen er meget enige – både omkring hysteriet, men også det med de som er højt eksponerede for allergi – jeg håber blot at de så forstår kun at gå udenom de stoffer som de ikke tåler! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej Rikke. Stort tillykke og sikken en dejlig mave du har 🙂 Jeg forstår ikke den store frygt (hysteriet) med makeup og graviditet. Det er så få cm af vores ret store hudområde, som kosmetikken kommer på, at jeg ikke kan forestille mig at babyen, som ligger trygt og rigtig godt beskyttet i vores mave kan tage skade. Tobak og alkohol er no go, og jeg er også tryg ved lovgivningen. Rigtig meget held og lykke med resten af graviditeten og babyen. Det er ganske enkelt fantastisk at blive mor 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Stine!
   Bedre sent end aldrig… 🙂
   Helt enig – desuden, barnet bliver jo ikke isoleret i en lille bobbel når det kommer ud af maven, her vil det jo også blive udsat for en masse kosmetik m.m. Så hvorfor være så hysterisk de første 9 måneder?! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillykke Rikke! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anette

  Tillykke hvor er det dejligt for jer, almheld og lykke er sikker på du bliver smuk gravid

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Stort tillykke Rikke, det er godt nok spændende 🙂

  Tak for et interessant og nødvendigt indlæg i debatten og “farlig kemi”

  Jeg har heller ikke ændret i mine skønhedsrutiner, de to gange jeg har været gravid. Jeg er uddannet biolog og har derfor en ret videnskabelig tilgang til de fleste ting, og jeg er helt på linje med dig. Vi har en udmærket lovgivning, der beskytter os og i øvrigt er påvirkningen fra den kosmetik vi bruger under graviditeten, ingenting ift andre påvirkninger eller ift den mængde stoffer der allerede har hobet sig op igennem hele vores liv (hvor en del af det paradoksalt nok kommer fra den modermælk, vi fik som spæde).

  Jeg tror helt klart at gravide kvinder bliver “hysteriske” mht kosmetik, fordi det giver en følelse af kontrol. En følelse af, at kunne gøre det rigtige for sit barn, allerede inden det er kommet ud.
  Det spille helt sikkert også en rolle, at industrien for “naturlige” og certificerede produkter har haft en kæmpe fremgang efter der er kommet fokus i medierne på f.eks hormonforstyrrende stoffer. Så mon ikke de også har haft en interesse i at sætte en skræk i livet på folk, og på den måde fremme deres salg?

  Rigtig meget held og lykke med den lille 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Julie!
   Jep – det er dog ved at være et par dage siden dette indlæg og jeg sidder nu med en 6 måneder gammel dreng på armen, som er sund og rask! 🙂
   Helt enig i at det er en nødvendig debat og super fedt du har lyst til at smide en meget kompetent kommentar nu da du faktisk er biolog! Tusind tak for det – meget brugbart! Og jeg tror du har helt ret I at hysteriet omkring kosmetik og graviditet skyldes det at det er en af de få ting man som gravid tror man kan kontrollere.
   Igen – tak for en brugbar og kompetent kommentar!
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NARS efterår 2014: Audacious Liptstick - Claudia