Idun Minerals Øjenskygge Kvartet

Kosmetiklov-ændring: “Uden parabener” og “Uden parfume”

 photo Paraben-FreeLogo_zpsd8bae5e6.jpg

Jeg tror efterhånden godt en del af jer som har fulgt med lidt tid ved hvad jeg mener om f.eks. parabener og problemet i at vælge produkter uden parabener. Derfor er jeg rigtig glad for at der nu er en ny lovændring på vej med et forbud mod at bruge anprisninger så som “Uden parabener”, “Uden parfume” og “Uden farvestoffer” – det giver nemlig kun anledning til forvirring og misforståelser.

Jeg ved at flere kosmetik virksomheder allerede er ved at fjerne disse anprisninger som siger noget om hvad der IKKE er i et givent produkt fra deres labels. Præcist hvornår reglerne træder i kraft er jeg ikke 100 % sikker på endnu – men det er klart at de forskellige virksomheder har brug for tid til at fjerne den slags anprisninger.

Jeg er rigtig glad for denne udvikling – men jeg kan forestille mig at nogle af jer tænkter helt modsat og næsten er nervøs for nu at kunne vælge de rigtige produkter! Men husk på at EU lovgivningen for kosmetik er meget skarp sammenlignet med f.eks. fødevarer, elektronik med flere. Der er derfor absolut ingen grund til bekymring – er man allergiker kan lægen hjælpe dig med at finde det/de ingredienser som du bør undgå og det kan du så altid læse af den lovpligtige ingrediensliste på produktet. Eneste undtagelse er at man bør undgå konserveringsmidlet MI, men dette stof er også ved at blive forbudt nu – og det går forholdsvis hurtigt.

At en anprisning så som “Uden parabener” bliver fjernet er rigtig godt fordi sådan et statement desværre for de fleste forbrugere til at tro at parabener skulle være skadelige på den ene eller den anden måde. Som I kan læse mere om her – så er det ikke tilfældet! Desværre er alternativet som findes i produkter som skriver “Uden parabener” generelt værre i forhold til allergi m.m. Derudover er det også godt at anprisninger som f.eks. “Uden parfume” og “Uden farvestoffer” fjernes – I kan bl.a. læse hvorfor i mit indlæg om kosmetik myter her. Selvom producenten skriver “Uden parfume” kan produktet stadig godt indeholde stoffer som kan bruges som parfume, i disse tilfælde vil stoffet blot være tilsat med en anden hoved-funktion i produktet. Anprisninger som “Uden farve” giver ikke meget mening da farvestoffer sjældent har vist sig at være et problem – denne anprisninger giver blot anledning til mere unødvendig bekymring.

Jeg er rigtig glad for denne kommende lovændring – hvad siger I til den?

// Rikke

17 kommentarer

 • Hvor kan jeg læse mere om den nye lovgivning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Honi! 🙂
   Informationen har jeg fra et interview jeg har lavet med bl.a. Miljøstyrrelsen som i Danmark står for kosmetik lovgivningen (vi hører under EU, dvs. EU-kommissionen). Derudover har jeg det også fra den kosmetik virksomhed jeg skrev min kandidatafhandling for, Allison, som laver mange af de kosmetik produkter du kender fra dit supermarked.
   Jeg har søgt lidt på Miljøstyrrelsens hjemmeside og fundet dette link: http://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2014/jun/saadan-fremhaever-du,-at-dine-produkter-ikke-indeholder-problematisk-kemi/
   Håber det kan bruges! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det kan det i hvert fald, interessant læsning. Synes altså at det er på tid at man sætter fokus på noget andet end parabenhetz lige for tiden. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Super! 🙂 Jep – det er det nemlig – så er jeg spændt på om virksomhederne også får det overholdt, sådan rigtigt!! Og ja, lad os endelig få fokus på de rigtige problemer i stedet for parabener… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej Rikke. Jeg synes det er rigtig godt, at der kommer den lovændring. Jeg håber også der kommer en tilsvarende for gluten og laktose, som efterhånden er lige så sagnomspundne dårlige som de stakkels parabener. Men det er som om det er nemt at forholde sig til – at det som ganske få er allergiske overfor, det er farligt eller usundt. Så godt med sådan en lovændring 🙂 Hvor er du i øvrigt fantastisk dygtig til at lægge make up 🙂 Vh Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Stine!
   Personligt ved jeg ikke ret meget om fødevareområdet – men der er da helt sikkert nogle lignende emner ind i mellem, som det du selv nævner! Og tusind tak for den søde kommentar – det varmer! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ærligt? Jeg synes det er noget pis, pænt sagt, at vi er ved at udvikle os til et samfund som USA, hvor det er okay at sagsøge McD fordi man ikke selv kunne tænke sig frem til at friskbrygget kaffe er varm.

  Hvad så hvis mange tror at parabener er skidt fordi der står “uden parabener”?. Det er 2014, vi har adgang til al den information vi har brug for og lyst til, så det er bare om at sætte sig ned i 10 minutter og kigge, så ved du hvad der burde og ikke burde komme på huden. Synes ikke det er producenternes ansvar at fortælle os hvad der er farligt og hvad der ikke er.

  Jeg slår fx. næsten ALTID ud på “naturlige” og “økologiske” ting, mens ting med parfume kun gør udsalg hvis der er virkeligt meget parfume i pga. min allergi.

  Jeg har en unge på 14 måneder så her bliver der altså tjekket ingrediensliste uanset hvad der står på pakken – for når man først har lugtet til én vådserviet ved man hvor meget værd deres “uden parfume” er.

  Tak for et godt indlæg, som altid 😉 Synes det er fedt at du skriver indlæg om sådanne ting i tillæg med dine flotte looks. Det her er bare min personlige mening, synes det er helt fint at I andre virker til at være af modsat mening 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Amira!
   Helt enig i at det er en ærgerlig udvikling – og fedt med en stærk mening som din! 🙂 Desværre forholder det sig sådan i paraben-debatten at det ikke er så let at finde korrekt information omkring parabener, hvis ikke man har adgang til diverse databaser med videnskabelige artikler – der er nemlig rigtig meget fejl information derude omkring det! Og DET er jo så også et KÆMPE problem efter min mening! Desuden er producenterne fuld ansvarlige – så længe de lever op til lovgivningen, som er rigeligt og absolut tilstrækkelig!
   Det med naturlige og økologiske produkter giver er helt korrekt – jeg selv slår ikke ud for det – men det giver rigtig god mening at flere gør sammenlignet med syntetisk fremstillede produkter. Faktisk har jeg tidligere skrevet om det, se f.eks. her: http://rikkesmakeupblog.dk/2014/03/naturlige-produkter-min-bare/ – synes virkelig også det er en spænende og nødvendig debat! 🙂
   Tusind tak for din flotte feedback på bloggen – det varmer virkelig! Og tusind tak fordi du vil tage del i debatten – det er nødvendigt med fokus på det!! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Som jeg læser kosmetikforordningen fra EU, må man gerne skrive at et produkt har særlige egenskaber, eller indeholder f.eks parfume.
  MEN det skal være dokumenteret!
  Så alle de produkter der indeholder eteriske (staves??) olier, IKKE må skrive, at det er fri for parfume – så udskifter man bare et “farligt” stof, med et andet.

  Og man må heller ikke markedsføre et produkt, på at det er “fri for” et bestemt stof – hvis det i forvejen er forbudt.

  “Fri for” må – som jeg læser det – kun bruges hvis det har en reel brugbar oplysning til forbrugeren.

  Som jeg forstår det, må man godt bruge “fri for” på produktet – men det skal være en reel oplysning for forbrugeren, reelt dokumenteret og sagligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maiken!
   Selve indlægget er bygget på et interview med miljøstyrrelsen – men fandt linket fordi der blev spurgt til det og har derfor kun lige skimmet det. Alle disse forhold som du skriver kommer i stor udstrækning til at betyde at vi ikke kommer til at se disse “fri-for” anprisninger da det oftest bliver brugt selvom stoffet kan være tilsat på anden måde. Derudover står der jo også at man ikke må skrive “fri-for” hvis det ikke giver mening og det gør det meget sjældent – i hvert fald i forhold til parabener! Jeg ved at nogle virksomheder er ved at slette det helt fra alle deres produkter så jeg håber det er det de fleste nu gør! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

   Hej Igen….

   Ok, så har jeg forstået det rigtig nok. Skulle liiiii vende det med dig, for at se om jeg forstod dig ret 🙂

   Det bliver SÅ dejligt, når de stopper med deres fri for!!
   Bliver sg helt træt, hver gang de skriver at det er “fri for” et eller andet der beviseligt ikke er skadeligt. (Parabener osv)
   Eller skriver “fri for” på noget der har været ulovligt at bruge siden ruder konge var knægt og alt det der…..

   Og fatter ikke, at så mange bliver snydt af, at bare fordi det er økologisk eller “naturligt”, er det ikke mere skånsomt eller bedre!
   Nogle gange er det næsten værre end det “almindelige”…….

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helt fint – det er også kun skønt med feedback… 🙂 Men ja – det er VIRKELIG på tide og en super udvikling så vi undgår en masse som bliver “snydt”! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

   Er også utroligt, hvor meget firmaerne har kunne skrive/påstå hvad deres produkter kunne!!
   Jeg tror der er rigtig mange, der faktisk tror på, at når et produkt er “fri for”, eller økologisk, så er det bedre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja – jeg kan desværre skrive under på at rigtig mange tror på at produkter uden xxx og økologiske/naturlige produkter er bedre… Uheldigt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine Olsen

  Jeg faldt lige over dette blogindlæg. Og vil gerne tilknytte noget til dit i forvejen gode indlæg.

  Jeg sidder som salg og marketingskoordinator hos Colosé Danmark, en lille virksomhed som importere og sælger kosmetik og hudpleje af mærket Colosé på det danske marked. Produkterne bliver produceret i Schweiz.

  Jeg var til Miljøstyrelsens informationsmøde omhandlende den nye kosmetikforordning som netop anprisnings reglen kommer ind under.

  Jeg mener også at anprisningerne bør fjernes, men man glemmer bare en ting, der er en gruppe forbrugere som gerne vil undgå parabener, parfume, aluminium osv. og derfor vil “anprisningen” parabenfri, aluminiumsfri osv. være alt overskyggende når de vælger produkt.

  Vi har både produkter med og uden parfume, deodoranter med og uden aluminum ligesom der er produkter som ikke indeholder parabener fordi at sammensætning sikrer at produktet er konserveret på anden vis.

  Men en ting er problematisk. Vi ser en stor efterspørgsel på vores deodorant uden aluminium, måden vores kunder finder os på er, at de søger på Google med søgeordet “deodorant uden aluminium” Hvis ikke vores deodorant kommer op med “Uden aluminium” i overskrifte, får vi ikke den trafik ind på siden. Vi har altså en vare som kunderne efterspørger, men vi må ikke annoncere med det. Kunden skal ind i vores shop og læse INCI listen som desværre de fleste ikke forstår. Er det til gavn for forbrugeren?
  Vi vil i dette tilfælde nedgøre andre produkter som anvender aluminium på trods af at vi selv har deodoranter i sortimentet med aluminium. Jeg mener nu bare at vi efterkommer efterspørgslen.

  Hvad vil jeg sige med det her? Flere af disse indlæg, tak! Og gerne et som er opdateret med forordningen som udkom i januar, så vi kan få sat fokus på at forbrugerne er godt beskyttet med EU’s ny kosmetikforordning.

  Man skal jo også huske, at med den nye forordning har man jo fået gennemtestet parabenerne og resultatet er jo at flere er sikre og fuldt lovlige at bruge. Parabener som har været anvendt de sidste 60 år og derfor kender man effetketen på lang sigt kontra de alternativer som kom frem under hele parabenhysteriet og som på kort sigt i flere tilfælde viste sig at være kræftigt allergifremkaldende.
  De parabener som ikke længere er lovlige er kun taget ud fordi at man ikke har kunne fremskaffe tilstrækkelige resultater – her er jo tale om et forsigtighedsprincip hvor man i den grad kommer forbrugeren til gode.

  Rigtig god dag

  /Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Kosmetiklov-ændring: “Uden parabener” og “Uden parfume …Jeg tror efterhånden godt en del af jer som har fulgt med lidt tid ved hvad jeg mener om f.eks. parabener og problemet i at vælge produkter uden parabener.besøge hjemmesiden […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Idun Minerals Øjenskygge Kvartet