Skolestart - Makeup til skolefotoet

Find den rette type foundation

 photo foundations_zps5ec865fc.jpg

Det er ikke mange uger siden jeg bloggede om, hvordan man finder den rette farve/nuance foundation, som passer til din hud – nu er det kommet til junglen af de forskellige typer foundations.

Almindelig flydende foundation

 • Den almindelig tynd flydende foundation som til en vis grad fugter huden er let at arbejde med, udglatter huden.
 • Kan let bruges med både svamp, pensel og fingre.
 • Den er god til tør hud da den giver fugt, men bør ikke bruges hvis man har fedtet hud da man trækker olie op i løbet af dagen og dermed hurtigt fedter.
 • Jeg anbefaler: Make Up For Ever Liquide Lift, dækker let til moderat.

Olie-fri/creme foundation

 • Olie-frie foundations er ofte tykkere end den almindelig flydende og virker mere cremet og skal derfor arbejdes lidt mere med for at få fordelt jævnt i ansigtet.
 • Bruges med både svamp, pensel og egner sig godt til brug med fingrene. 
 • Denne er god til fedtet hud da den ofte matterer mere end en normal foundation da den ikke tilfører ekstra fugt og olie – modsat er den uheldig på en meget tør hud.
 • Jeg anbefaler: Clinique Stay-Matte Oli-Free Foundation moderat til høj dækevne eller hvis den skal være endnu mere mat og ekstremt holdbarhed; Make Up For Ever Matte Velvet+.

Kompakt/stick foundation 

 • En kompakt/stick foundation er fast og kan med fordel varmes lidt op på håndrykken inden brug – der skal arbejdes meget for at få den fordelt jævnt.
 • Bruges lettest med svamp eller pensel, den er svær at arbejde med med fingrene.
 • Denne type er også god til en lidt mere fedtet hud da den ikke efterlader huden skinnende som en flydende foundation.
 • Jeg anbefaler: Bobbi Brown Foundation Stick (som dog ikke er god til meget fedtet hud).

Farvet dagcreme

 • Denne type “foundation” er ofte en tynd en af slagsen og spægget med fugt som navnet antyder – ofte er de lette at arbejde med og dækker mindre end en normal foundation. 
 • Ofte et godt alternativ til en foundation på en sommerdag.
 • Da den ikke efterlader et tykt lag på samme måde som en flydende foundation kan huden bedre ånde og er derfor god til de fleste hudtyper, også fedtede. Specielt er den god på en moden hud som trænger ekstra til fugt.
 • Jeg anbefaler: Mádara Moon Flower Rose Beige som nærmest ikke dækker, men blot udjævner ldit.

BB Cream

 • “Blemish Balms” som BB står for er hudpleje, solbeskyttelse og foundation i ét og samme produkt – populært i Asien. Den er ofte let at bruge og fordele i ansigtet, men meget forskellige fra mærke til mærke.
 • Da der er så stor variation mellem de forskellige mærker er det svært at sige noget generelt; oftest dækker de let til moderat.
 • Jeg anbefaler: Clinique Age Defense BB Cream SPF 30

CC Cream

 • Næste generation af BB fænomenet er CC creams, som står for “Color Correctors” – disse går som navnet antyder ind og korrigerer ens farver i ansigtet, hvis f.eks. man er meget rød i huden. 
 • Endnu har jeg ikke prøvet denne type og kan derfor ikke anbefale nogen, men den er lige på trapperne… Stay tuned! 🙂

Mineral foundation (pudder)

 • Mineral foundation findes også på flydende form, men er taler vi om pudder form – de er lette at arbejde med og skal “buffes” ind i huden med en pensel, helts af naturhår i modsætning til de våde produkter.
 • Denne type foundation er super god til dig med sart hud og ja, faktisk alle hudtyper med mindre man er meget tør (så brug evt. en god primer og altid creme først)
 • Jeg anbefaler: bareMinerals Original Foundation som dækker let til meget afhængig af børsten du bruger, jeg kan godt lide at bruge deres Hany Buki Brush da den dækker godt.

Airbrush foundation

 • Denne form for tynd flydende foundation kræver en airbrush pistol – den sprøjtes nemlig ud med luft fra en kompressor og lægger sig tørt på huden.
 • Denne type foundation kræver lidt øvelse, men er ikke umuligt.
 • Denne type foundation er rigtig godt til fedtet og normal hud, mens den kan være uheldig til en tør hud med mindre man sørger for at tilføre et fugtgivende produkt.
 • Jeg anbefaler: DinAir Airbrush Foundation Glamour som ligeledes kan bygges op fra let til høj dækevne – den kan ligefrem dække store ar og tatoveringer.

Personligt elsker jeg min mineral foudation til daglig, min airbrush til lange dage eller fester og BB Cream når det skal gå stærkt. Hvad bruger I??

// Rikke

28 kommentarer

 • Kirstine

  Mange tak for indlægget. Jeg har selv fedtet hud og har
  været i tvivl om hvilken slags foundation jeg skulle bruge. Jeg
  plejer bare at købe en alm. foundation, men har dermed også skulle
  bruge masser af pudder for ikke at skinne helt vildt. Har kigget
  lidt på mineralpudder, men er det noget for min hud, har jeg tænkt.
  Det er dejligt med et indspark til hvad jeg kan prøve og hvad der
  slet ikke vil passe til mig og min hud. Nu har jeg fornyet lyst til
  at bevæge mig ud i make-up junglen 🙂 P.S. Glæder mig til at høre
  mere om dine erfaringer med CC creme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • jette

  Hej læser ivirigt med her på din side,selvom jeg er en halv gammel kvinde 54år

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jette!
   Dejligt at høre… Mit mål er at ramme bredt – jeg synes det er skønt at alle aldre kan få noget brugbart ud af min blog!! 🙂 Tak for kommentaren!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • jette

  Kan bare mineral pudder original anbefales til moden hud med lidt små rynker,jeg har brugt almost powder fra Clinique meen syntes det er som om den frem hæver linje mm har tænkt om bare mineral og evt time prim under venlig hilsen jette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jette!
   Jeg bruger også bareMinerals på moden hud – har dog aldrig prøvet Almost Powder fra Clinique, så har svært ved at sammenligne dem! Det at bruge primeren under vil også kunne af hjælpe de små fine linjer i huden! 🙂
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Rikke,

  jeg har brugt bare minerals i et halvt år nu. Og var i starten rigtig glad for det – det virkede lidt som om at den var med til at stabilisere min hud. Nu efter seks måneder (sommer slut) – tørrer min hud helt ud specielt på kinderne hvor rynker pludselig også dukker op. Jeg bruger enorme mængder creme under – renser med murad renewing inkl deres serum og dagcreme – og putter neostem serum på til tør hud. Gløden er flot indtil mineral foundation er på – og jeg bruger ikke pudderen til afslutning. Huden bliver bare mere og mere tør for hver dag – og jeg er derfor stoppet og gået tilbage til en flydende foundation til tør hud fra clinique – men savner dækningen fra bare minerals – hvad vil du anbefale. jeg er 36år – og når huden er fugtet er den ret flot – dog med en masse røde prikker efter gamle ar. Det skal siges at endda jeg brugte meget lidt af bare minerals (en tur rundt med børsten og ikke mere- da den dækkede med det samme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Pernille!
   Måske er det ikke mængden af creme der er nødvendigt, men den rigtige creme + eventuelt en god fugtgivende serum! Hvor ofte renser du? Du bør ikke rense mere end én gang om dagen, måske det også har noget at sige med at din hud nu er mere tør?
   Nå, men lad os sige at du gør alt det rigtige med hudplejen og stadig vil væk fra mineral foundation og over til noget flydende. Uanset hvad du vælger kommer du nok ikke til at føle at den flydende dækker lige så let og jævnt som din mineral foundation – jeg synes i hvert fald det er svært af finde noget der giver mig præcis det samme som min bareMinerals mineral foundation. Når det er sagt, så vil jeg sige at du skal ud i en fugtgivende og dækkende foundation – der er stor forskel på dækevne. Jeg kan godt lide dem med høj dækevne generelt, og så kan man blot være lidt sparsom med den, hvis man ikke ønsker for meget dækning en dag. Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke lige har et soleklart bud på hvilken foundation du skal have fat i fordi jeg ofte går efter noget til min fedtede hud. Men mit råd er at spørge i butikken efter en foundation, som giver fugt og høj dækevne – spørg altid efter en prøve til at teste hjemme før du køber! 🙂
   Håber det var svar på dit spørgsmål!
   Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • pernille

   Hej Rikke,

   tak for svar. Jeg renser morgen og aften – troede faktisk at man skulle det. jeg renser dog med sothys rensemælk til tør og sensitiv hud som virker meget skånsom. Og efterfølgende sothys tonic også til tør og sensitiv hud- den tilfører fugt. Så bruger jeg neostem serum tør hud og murad resurgence øjencreme og dagcreme – begge meget fede. Og så på med primer fra bare minerals. Huden virker dejlig fugtet inden mineral foundation – som jeg mærker tørrer ud med det samme. Jeg kan blandt andet se at jeg kan bruge bare minerals en gang om ugen – uden at det bliver for tørt – men det kræver at jeg de andre dage bruger min flydende foundation fra clinique perfectly real – som nu er taget af produktionslisten:-( Jeg kan nogle dage finde på at bruge lidt mineral foundation ovenpå på den flydende med et ok og mere holdbart resultat. Til natten renser jeg igen og bruger sothys serum antiage grade 2 og serum paradoxe fra BP – samt afsluttende en fugtighedsmaske fra sothys i tyndt lag som natcreme. dupper evt. overskydende af ved behov inden jeg ligger mig på puden.Det gør at jeg vågner op med en skøn hud – ikke tør eller fedtet. Min udfordring er den daglige makeup. Og jeg har virkelig prøvet mange mange foundation igennem de sidste 10 år – og har nu fået anbefalet cliniques pore refining foundation – mest da det er den de anbefaler til dem som har været glad for perfectly real. så den prøver jeg. Jeg tænkte bare at du måske kendte den perfekte løsning – du kender så mange produkter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej igen Pernille!
   Jeg vil helt sikkert stoppe med at rense to gange dagligt hvis jeg var dig og nøjes med at fugte huden to gange dagligt! Når du renser så ofte så ødelægger du hudens naturlige fedtlag, som både kan udtørre din hud og give dig urenheder. Husk på hvem det er der plejer at fortælle dig du skal rense to gange dagligt – det er dem som skal sælge flere produkter! 🙂 Jeg synes du skal prøve at give det et forsøg i hvert fald… 🙂
   Hvordan fungerer bareMinerals mon for dig uden primeren? Har du prøvet det?
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • pernille

   Hej igen,

   Uden primer – så kager bare minerals – altså fedter noget rundt. jeg bruger ret fede cremer – som kan være svært at ligge noget tørt ovenpå. Men hvis jeg anvender en foundation under så kager det ikke – men det kan i løbet af dagen se ud som om at mineralerne ligger ovenpå – og selv om huden er mindre tør – så bliver den mere tør end ellers. Jeg har prøvet med andre primere – men det er det samme som uden primer. Jeg prøver at rense 1 gang i døgnet den næste uge – og så må vi se hvad der sker:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej igen Pernille!
   Er det mon fordi du ikke lader din dagcreme tørre ind inden du påfører foundation? Så kan jeg nemlig godt forstå det kager desværre! Hvis du gerne vil blive ved med at bruge bareMinerals så vil jeg anbefale dig at købe en fugtspray/mist, som du frisker din hud op med – du kan simpelthen bare give et par sprøjt i ansigtet ovenpå din makeup i løbet af dagen. Såfremt du har tør hud så vil det kun være en god løsning både for din hud og fordi det ikke for den til at se tør ud med foundation – for mig, ovenpå min meget fedtede hud bliver resultatet ikke så flot! 🙂
   Glæder mig til at høre om det virker for dig med blot at rense én gang om dagen! 🙂
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • pernille

   Hej Rikke,

   vedr. rens gange 2 daglig – min hud blev noget kedelig at se på desværre. Blev sådan lidt grå i det. Men mindre tør.
   Jeg har erstattet den ene af mine to rensninger med en olierens – og det har hjulpet noget.

   Jeg har også købt en fugtmist fra clinique – den gør ikke underværker – altså fjerner det tørre helt. Men det hjælper. Den er til gengæld særligt god til hvis jeg ikke kan nå noget som helst andet end at løbe ud af døren – så sprayer jeg bare en gang og så ser min hud frisk ud. Dvs at jeg hverken renser, putter cream eller andet på.

   Til gengæld er jeg støt på et for mig vidundermiddel AHa 5% normal tør hud fra paulas choice – den har fjernet mine røde mærker/ar på 7 dage – og pludseligt stråler huden helt fantastisk både morgen og aften. jeg bruger den lige efter rens morgen og aften. Og så videre med min almindelige procedure.
   Jeg bruger fortsat både et let lag foundation og mineral foundation som lige sætter foundation helt og dækker når der er brug for lidt ekstra. Jeg oplever at mineral foundationen er den mest fantastiske holdbare og naturlige concealer jeg nogensinde er støt på. Jeg kan bruge den alene som concealer uden det ses på de enkelte områder som har brug for det.
   jeg takker for dine råd – og vil fortsætte min nye rutine og se om der kommer yderligere glædelige effekter over længere brug:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Penille!
   Tusind tak for din update! 🙂 Kan slet ikke forstå hvordan din hud kan være blevet kedelig/grå at se på – men det skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige om den er, det ved kun du! 🙂 Jeg har desværre aldrig selv prøvet nogle af Paulas Choice produkterne, men er da slet ikke i tvivl om at hendes produkter virker – hun ved hvad hun taler om og hvad hun laver! 🙂 Og så er jeg bare 100 % enig med dig i det med at bruge mineral foundation som concealer – jeg gør det selv og jeg synes det er den letteste og bedste måde at conceale mine skavanker naturligt på, den blender let ind i min hud så man ikke ser man har dækket noget! 🙂
   Glad for du kunne bruge nogle af mine råd – desværre er jeg jo ikke kosmetolog eller hudlæge, men jeg gør hvad jeg kan og fortæller hvad jeg ved! 🙂 Held og lykke med det hele Pernille – altid så skønt med tilbagemeldinger!
   Kh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Diana

  Hej Rikke
  Jeg har gennem længere tid brugt en mineral pudder fra Young blood samt deres primer. Jeg oplever at det ligesom om at huden på næsen ser meget tør ud og skaller. Der er intet at se før jeg påføre. Syntes også at man nemt kommer til at se “støvet” ud.
  Overvejer at prøve noget i flydende form, men ved ik lige hvor jeg skal starte.
  Har du nogle tips/forslag??
  Tak for en god blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Diana!
   Der findes jo et hav af forskellige flydende foundations – hvad skal det være for noget? Dækevne og konsistens? Personligt er jeg glad for mange af Clinique’s foundations. F.eks. Stay-Matte Oil-Free Foundation eller Anti-Blemish Solutions BB Cream.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Rikke.
  Jeg har i noget tid brugt estee lauder double wear foundation, men siden er min hud bliver ildrød på næsen og omkring kinder. Jeg har en meget sart og sensitiv hud. Selvom der ikke er parfume el. lign. i Foundation, tror jeg at jeg reagere fordi den er så tung/tør ??
  Kan du anbefale en foundation til sart hud, med en høj dække evne ? Min hud er kombo, store porer og tildens til acne, men tør i bl.a pande.
  Håber du kan hjælpe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Liva Sophie

  Hej Rikke.
  Tusind tak for en virkelig god blog. Du gør det virkelig godt !
  Nu ved jeg godt at dette er et ældre indlæg, men jeg vil alligevel spørge .. Jeg har virkelig fedtet hud, trods jeg er i slut 20’erne. Er den foundation du anbefaler fra Makeup Forever til fedtet hud for tung som hverdagsmakeup ? Jeg har brug for virkelig god holdbarhed, da jeg altid oplever at min foundation “glider af” i løbet af dagen, da min hud er så fedtet .. På forhånd tak ! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej Rikke,
  Kan se det er et ældre indlæg, men håber du ser kommentaren og vil svare alligevel 🙂
  Jeg døjer meget med store porer i ansigtet, pande, næse og kinder,men synes ikke som sådan huden er fedtet:S og har prøvet samtlige flydende foundations som jeg påfører med svamp eller expert face brush fra RT, men jeg synes stadig at de er mega tydelige, porerne. Jeg har engang prøvet noget mineralsk foundation fra YB, men det syntes jeg så kaget ud på mig. Kan det være foundation der er forkert til mig? Eller lægger jeg den forkert? Alle andre kan jo godt få deres hud til at se perfekt ud, på trods af ar, rødme, porer etc.

  Håber du vil hjælpe! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria
   Naturligvis vil jeg besvare din kommentar… Der er desværre bare forskel på hvor tydelige ens porer er og dermed også hvor tydelige de er når man har lagt foundation. Du kan desværre ikke fjerne dem, men der er metoder som får dem til at se mindre tydelige ud når du lægger din foundation. Du kan ekemspelvis bruge en primer før du lægger din foundation, f.eks. Benefit POREfessional. Jeg selv har ikke et problem med tydlige store porer, hvorfor jeg ikke har så meget erfaring med det – dog synes jeg denne video forklarer rigtig godt hvordan du kan få dem til at se knap så tydelige ud: https://www.youtube.com/watch?v=1JeCkt1xtuY
   Kh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Hej Rikke,
   Mange tak for dit svar, jeg vil prøve at se på det link du har linket til.
   Jeg bruger indimellem Benefits POREfessional, med ok resultater, varierer meget synes jeg.
   Jeg har imellemtiden et andet spørgsmål, jeg håber du måske kan svare på også 🙂 Jeg synes rigtig ofte at min hud er meget rød, især om morgenen, inden jeg lægger makeup, men selv med makeup kan den godt se lidt rød ud, slet ik ens ift halsen som er bleg. Er der noget man kan gøre ved det, eller er det bare fordi huden ikke er ensfarvet?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria!
   Ja, en “poreminimizing primer” kan desværre kun gøre lidt – ingen mirakler. Jeg synes helt sikkert du skal kigge på den video, det er den metode jeg er bedst bekendt med virker til formålet.
   Rødme i huden kan neutraliseres med eksempelvis en grøn ansigtsprimer eller en grøn corrector. Brug den kun der hvor du er rød ellers kan resten af din hud komme til at se grå og kedelig ud. Make Up For Ever og Smashbox laver nogle fine korrigerende ansigtsprimere. Derudover laver Urban Decay nogle populære og ret gode correctors i naked-serien.
   Ovenpå primer og/eller corrector lægger du foundation, concealer og pudder som sædvanligt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Hej Rikke !
   Tak for dit svar, jeg vil helt sikkert prøve at købe noget korrigerende makeup til at mindske det røde i ansigtet 🙂 så håber jeg det hjælper 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Held og lykke med det Maria! Håber det kommer til at fungere godt for dig… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilia

  Hej!

  Jeg har netop købt Bobby Browns foundation Stock, da damen i butikken lagde den flot på mig.
  Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af ligge den pænt selv, den kager helt vildt, og trænger ligesom ikke rigtigt ind i huden. Har du nogle tips til hvordan den skal lægges? Og hvorfor dur den ikke til meget fedtet hud, sol du skriver? Måske er det mit problem.. – håber på lidt hjælp fordi jeg har ikke lyst til at gå ud når jeg bruger den, fordi det bliver så hurtigt grimt..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Cecilia!
   Jeg er ret vild med Bobby Brown Foundation Sticks… Det første jeg tænker er – hvad bruger du til at påføre den med? Det er vigtigt at du får den “buffet” rigtig godt ind i huden med f.eks. en beauty blender eller som jeg bruger Real Techniques Expert Face Brush. Du kan også gå over din foundation bagefter med en mindre pensel med lidt løsere hår og “fin polere” din foundation i cirkulære bevægelser.
   Dette er et gammelt indlæg og jeg tænker umiddelbart at en stick foundation dur fint på en fedtet hud… 🙂
   Mvh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skolestart - Makeup til skolefotoet